El català és una llengua que es parla en tres regions d’Espanya: Catalunya, València i les Illes Balears. Fora d’Espanya, és la llengua oficial d’Andorra. També es parla en algunes parts de França i Itàlia.
És el català una forma del castellà?
No. El català és una llengua pròpia. No deriva del castellà, ni tan sols del francès, encara que molta gent digui que el català sona com una mescla de tots dos. El català va derivar directament del llatí comú. Això explica, per descomptat, les similituds de vocabulari i gramàtica del català amb el francès, l’espanyol i fins i tot l’italià, perquè totes aquestes llengües pertanyen a les anomenades llengües romàniques, que es van ramificar a partir del llatí.
Llavors, què és el “castellà”?
El “castellà” es refereix simplement a un tipus estàndard de llengua espanyola, o més exactament, al tipus més pur d’accent espanyol. Dir que algú parla castellà, és una mica com dir que un angloparlant parla “anglès d’Oxford”. En altres paraules, la persona parla l’idioma de la manera “més pura”, “adequada” o “original”.
El terme “castellà” es refereix en realitat a la província de Castella al centre d’Espanya. Es diu que la llengua espanyola en la seva forma més original procedeix d’allí. A Espanya, l’espanyol de Castella es diu castellà, i el terme s’utilitza sovint com a sinònim de “llengua espanyola”.
Per als estudiants estrangers, l’accent castellà és el més fàcil d’entendre. Això es deu al fet que cada lletra i so de l’espanyol castellà es pronuncia acuradament, a diferència, per exemple, de l’espanyol andalús, on a vegades s’ometen lletres o fins i tot síl·labes senceres, la qual cosa dificulta als principiants la comprensió de l’accent regional autòcton. Per això, en les classes d’espanyol se sol ensenyar el castellà.
Llavors, què es parla a Barcelona, el català o el castellà?
Tots dos. A Barcelona, el 98% de la població parla castellà. Al voltant del 50-60% de la població total de Barcelona parla català. Alguns dels catalanoparlants el parlen com a primera llengua, i el castellà per a ells es considera una “segona llengua”. Alguns catalanoparlants consideren el castellà com la seva primera llengua, i el català com la segona. En un número molt reduït de casos, els catalanoparlants no parlen cap altra llengua, ni tan sols el castellà.
Però he sentit que a Barcelona tot s’escriu en català?
Com la regió de Catalunya té dues llengües oficials, veuràs el català al costat del castellà en els senyals de trànsit, en els anuncis de les botigues i en els mitjans de comunicació. Històricament, la llengua catalana ha passat per moments difícils; va estar completament prohibida per motius polítics en dues ocasions, però afortunadament avui el govern regional de Catalunya reconeix el seu valor cultural i literari. Mitjançant l’educació i la promoció activa, s’anima als catalans a parlar la llengua per a mantenir-la viva.
Dit tot això, l’espanyol també és una llengua oficial a Catalunya, perquè, per descomptat, la regió forma part d’Espanya. Per tant, trobaràs els senyals de trànsit i una altra informació pública important sempre en dos idiomes i, de totes maneres, la majoria dels habitants de Catalunya parlen el castellà. A Barcelona també conviuen periòdics, llibres, canals de televisió, art i cultura en castellà i en català, perquè la gent pugui triar la llengua que prefereixi.
Existeix un conflicte entre els hispanoparlants i els catalanoparlants?
A Catalunya s’està produint un acalorat debat, perquè alguns organismes polítics i unes certes faccions de la població voldrien separar Catalunya d’Espanya, per a establir la regió com un país separat i independent. La llengua catalana exerceix un paper en aquest debat; a vegades s’utilitza la llengua per a fer un punt, per a demostrar que Catalunya té la seva pròpia identitat cultural.
A vegades, Barcelona té una reputació injusta, perquè es diu que els catalans no acullen en absolut als hispanoparlants. Com a generalització, això no és cert. El fet és que un gran nombre de catalans s’identifiquen com a espanyols, molts se senten orgullosos de ser espanyols i catalans al mateix temps, i igualment molts creuen que Catalunya és part integrant de tot el país.
Llavors, és possible aprendre castellà a Barcelona?
Per descomptat. Per a recordar-te els fets, el 98% de la població de Barcelona parla espanyol, encara que també parli català com a primera o segona llengua. Els senyals de trànsit, els mitjans de comunicació i la informació pública estan sempre en castellà i en català. Sempre tindràs moltes més opcions quant a persones de parla hispana o bilingüe, i llocs que visitar, que les que presenten el català com a única opció de comunicació. I si et trobes amb una persona o un establiment en el qual només es parla català, el més probable és que almenys s’entengui el castellà.